راهنمای خرید کارت گرافیک مناسب
کامپیوترها به طور کلی از قطعات گوناگونی تشکیل شدهاند که هر یک وظیفهای ویژه و مشخص داشته و در مجموع یک واحد را در کنار یکدیگر تشکیل میدهند به گونهای که اگر کار یکی از قطعات کامپیوتر مختل شود، در عملکرد کلی سیستم مشکل ایجاد میشود به همین خاطر وجود تمامی قطعات کامپیوتر فارغ از وظیفه و میزان اهمیتی که دارند، موضوعی حیاتی و مهم است.
قطعا بیشتر افراد به دنبال شناخت قطعات کامپیوتر نیستند و اهمیتی هم به آن نمیدهند تا جایی که بخواهند سیستم خود را عوض کنند و یا به مشکلی بر بخورند که مجبور شوند کامپیوتر یا لپ تاپ خود را برای تعمیر ببرند. یکی از مهم ترین قطعات موجود در یک کامپیوتر یا لپ تاپ، کارت گرافیک است. ما در این مقاله شما را با این قطعه سخت افزاری آشنا کرده و اطلاعاتی کلی برای خرید این قطعه را در اختیارتان خواهیم گذاشت.
بعد از مطالعه میتوانید انواع این قطعه و هر گونه لوازم سخت افزاری دیگری را از آمازون، Ebay، علی اکسپرس و ... انتخاب نموده و خریداری نمایید. برای خرید از سایت های خارجی نیز میتوانید از کارگزاران خرید مانند سایت چارسوق استفاده کنید که میتوانند کالای شما را به ایران وارد کنند.
کارت گرافیک چیست و چه کاربردی دارد؟
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چه عاملی باعث نشان دادن تصاویر گوناگون بر روی صفحه ئمایش سیستم شما میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که قطعه کارت گرافیک، عامل به نمایش درآوردن تمامی تصاویر درون سیستم کامپیوتر میباشد.
اینکه شما از سیستم کامپیوتری خود چه استفادهای میکنید در تعیین قدرت کارت گرافیک بسیاراهمیت دارد. اگر شما فقط یک سیستم کامپیوتری یا لپ تاپ برای انجام کارهای روتین مثل گشت و گذار در اینترنت، تایپ و یا کارهای ساده دارید، یک graphics card معمولی و استاندارد که از ابتدا بر روی سیستمها نصب میگردد کفایت میکند اما اگر شما یک گیمر حرفهای هستید، به کارهای گرافیکی علاقه دارید و یا ادیتور و سازنده فیلم و تیزر هستید قطعا باید یک کارت گرافیک قدرتمند داشته باشید که برای خروجی گرفتن، معطل نشده و یک تصویر با کیفیت دریافت کنید.
انواع کارت گرافیک را بشناسید
به طور کلی دو نوع کارت گرافیک مجتمع (On-Board) و مجزا (Discrete) وجود دارد.
- کارت گرافیک مجتمع (On-Board)
همانطور که از نام این کارت گرافیک مشخص است، قطعهای متصل به مادربرد بوده که تعویض یا ارتقای آن به راحتی امکان پذیر نیست. البته در چند سال اخیر این قطعه به صورت یک Chipset جداگانه قابل نصب بر روی مادربرد بود. این دسته از کارتهای گرافیک درون انواع کامپیوترها و لپ تاپها به صورت پیش فرض به عنوان یک استاندارد وجود دارند که به عنوان یک graphics card اقتصادی و به صرفه شناخته میشود و بیشتر برای افرادی مناسب است که قصد استفاده معمولی از کامپیوترشان را دارند.
- کارت گرافیک مجزا (Discrete)
نوع دوم کارت گرافیک دقیقا نقطه مقابل مدل قبلی میباشد چرا که برخلاف نوع اول، این قطعه به صورت جداگانه قابلیت نصب بر روی شکاف یا اسلات موجود در مادربرد را دارد. از جمله مهمترین ویژگی در این مدل میتوان به قدرت پردازش بالا و وضوح نمایش تصاویر اشاره کرد که بیشتر مناسب افرادی است که با سیستم خود مشغول انجام فعالیتهای نسبتا حرفهای مانند ویرایش ویدیو، بازی کردن و... هستند.
به عنوان مثال اگر به صورت حرفهای و جدی یک گیمر هستید و کارت گرافیک مجزا ندارید تصاویر به صورت پیوسته و واضح به نمایش در نیامده و حتی ممکن است که نوعی مکث و کندی نیز در حین بازی به چشم بخورد که قطعا چنین موضوعی برای یک گیمر بسیار رنج آور خواهد بود.
مارکهای کارت گرافیک کدامند؟
شرکتهای زیادی در زمینه تولید کارتهای گرافیک در حال رقابت با یکدیگر هستند. بعد از اینتل، بهترین آنها nVIDIA و AMD میباشند که هر یک از آنها به ترتیب زیر پوشش برندهای GeForce و Radeon اقدام به تولید قطعات مذکور میکنند. در رابطه با محصولات تولیدی هر یک از برندهای نام برده شده باید بدانید که لازم نیست حساسیت زیادی خرج دهید چرا که در نهایت تولیدات این دو برند بسیار شبیه به یکدیگر بوده و شما تفاوتی را میان آنها احساس نمیکنید.
آشنایی با انواع خروجی کارتهای گرافیک
شما میتوانید از طریق خروجیهای مختلف، کارت گرافیکی که خریداری کردید به سیستمتان متصل کنید. به طور کلی اکثراین کارتها دارای دو تا چهار پورت خروجی میباشند.
- VGA
Video Graphics Array یا به اختصار، VGA با 15 پین به عنوان مبتدیترین خروجی شناخته میشود چرا که نسبت به سایر خروجیها عملکرد و کیفیت پایینتری داشته و شما برای دریافت تصویر بهتر میتوانید از مدلهای دیگر خروجی استفاده کنید. البته شما در مواقعی نیز شاهد کیفیت مناسب آن خواهید بود.
- DVI
این نوع خروجی دارای دو پورت میباشد که آنها را با نامهای DVI-I و DVI-D میشناسند. تفاوتی که میان این دو نوع پورت خروجی وجود دارد این است که DVI-I دارای سیگنالهای دیجیتال و در کنار آن آنالوگ بوده، اما DVI-D تنها دارای سیگنالهای دیجیتال میباشد. لازم به ذکر است که پورت خروجی DVI از جمله بهترین خروجیها برای برقراری اتصال میان کارتهای گرافیک و مانیتور است.
- HDMI
پورت خروجی HDMI از جمله پرطرفدارترین پورتهایی است که مورد استقبال کاربران قرار میگیرد چرا که از طریق آن برقراری اتصال میان کارتهای گرافیک و مانیتور کامپیوتر به راحتی انجام شده و علاوه بر آن دارای کیفیت و سرعت بسیار بالا در حمل و پردازش اطلاعات میباشد.
- DisplayPort
در حال حاضر این دسته از پورتهای خروجی بیش از پیش مورد توجه قرار میگیرند زیرا در جدیدترین مانیتورها تعبیه شدهاند. DisplayPort قابلیت حمل و ارسال حجم زیادی از اطلاعات گوناگون را داشته و به همین خاطر در حال حاضر دارای عملکرد قویتری نسبت به سایر رقبایش است.
راهنمای خرید کارتهای گرافیک
در رابطه با خرید کارتهای گرافیک لازم است که یکسری نکات را مورد توجه قرار دهید. به همین خاطر در ادامه شما را با مهمترین مواردی که در این زمینه باید به آنها دقت داشته باشید، آشنا خواهیم کرد.
- رم سیستم
شاید با خود فکر کنید که برای داشتن تصویر و خروجی با کیفیت از سیستم، همین که یک کارت گرافیک قوی بخرید کفایت میکند اما قبل از این اقدام، شما باید از کیفیت CPU سیستم نیز مطلع باشید و بدانید که آیا برای ارتقای graphics card مناسب است یا خیر. در غیر این صورت باید در کنار تعویض گرافیک کارت، به فکر ارتقای این قطعه نیز باشید چرا که ظرفیت RAM باید دو برابر بیشتر از کارت گرافیک باشد یعنی اگر میزان کارت 4 باشد، ظرفیت رم باید 8 باشد.
- پاور کامپیوتر
مطلب ویژه: ویدئو پروژکتورهای جیبی را با خرید از آمازون داشته باشید
همانطور که گفته شد کارتهای گرافیک مسئولیت به تصویر درآوردن تمامی اطلاعات درون کامپیوتر را بر عهده دارند. در واقع به علت حمل و پردازش اطلاعات بسیار زیاد، میزان برقی که مصرف میکنند، بالا بوده و این شما هستید که باید منبع تغذیه مناسبی را برای آن فراهم نمایید. یعنی اگر شما خواهان داشتن graphics card با قدرت بالایی هستید، پس باید منبع برق هماهنگ با آن را نیز فراهم کنید تا بتواند پاسخگوی تامین انرژی یک کارت گرافیک ایده آل باشد.
شما در راستای تحقق این امر میتوانید به برندهای Cooler Master و همینطور Green اعتماد کنید. البته امکان تهیه کارت گرافیکهایی که نیازشان تنها با یک منبع تغذیه 300 واتی تامین میشود نیز وجود دارد اما در آن صورت انتظارات شما از قطعه مذکور براورده نخواهد شد!
برای خرید کارت گرافیک دست و دلباز باشید
معمولا هر محصولی با سه قیمت متفاوت برای مصرف کنندگان گوناگون قابل خریداری است، پس کارتهای گرافیک نیز از این قاعده مستثنی نیستند. یعنی شما میتوانید آنها را در سه رده قیمتی گران، مقرون به صرفه و قیمت میانه خریداری نمایید. شاید با خودتان بگویید که بهتر است هر کس با توجه به شرایط مالیاش اقدام به خرید کارت گرافیک کند اما پیشنهاد ما این است به جای خرید یک گرافیک کارت ارزان قیمت که معمولا معادل همان کارتهای اولیه موجود بر روی سیستم است، یکبار هزینه کنید و کارتی را بخرید که تا چند سال دغدغه تعویض آن را نداشته و بتوانید نهایت استفاده را داشته باشید.
کارت گرافیک NVIDIA بخریم یا AMD؟
در رابطه با این موضوع باید به ملاکهایتان برای خرید گرافیک کارت توجه داشته باشید. یعنی اگر به عنوان یک گیمر حرفهای و حساس به دنبال خرید graphics card سریع و در عین حال قدرتمند هستید، سری جدید برند انویدیا برایتان انتخاب مناسبتری خواهد بود. از جمله ویژگیهای مثبت آن میتوان به بروزرسانی سریع و کم مصرف بودن برق آن اشاره داشت. اما اگر محدودیت بودجه دارید برند AMD را انتخاب کنید چرا که دارای قیمتهای به نسبت پایین تری میباشد.
با توجه پیشرفت روزافزون در حوزه تکنولوژی و روی کار آمدن انواع بازی های کامپیوتری با جلوههای بصری گوناگون و همچنین بالا رفتن میزان کیفیت ویدیوهای مختلف هر لحظه بر اهمیت این قطعات مهم موجود در سیستمها افزوده میشود.